Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een werelddeel dat veel te bieden heeft. U vindt er schitterende stranden en prachtige natuur, onder andere langs de oevers van de Amazone. Maar u vindt hier ook oude culturen zoals die van de Inca's in Peru (Machu Picchu) en vele restanten van de koloniale tijd onder de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders. De diversiteit van het continent komt ook naar voren in de grote steden: Rio de Janeiro, Montevideo en Buenos Aires. En dan kunt u ook nog om Kaap Hoorn varen en een glimp van Antarctica opvangen.
 
Eén van de meest veelzijdige landen van Zuid-Amerika is Argentinië, het achtste land ter wereld qua oppervlakte. Het land heeft vruchtbare pampa's in het noorden en in het westen aan de grens met de Chili het rotsachtige, onherbergzame Andes gebergte met als hoogste top de Aconcagua van 6962 meter. Buenos Aires, de stad van de tango, is een verleidelijke stad waar vele culturen samenkomen. Het is modern en tijdloos tegelijk en u zou hier moeiteloos een aantal dagen kunnen doorbrengen.
 
Op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay bevindt zich één van de drie grootste watervallen ter wereld, de Iguazu watervallen. Over een breedte van 2,7 kilometer zijn hier afhankelijk van de hoeveelheid water, tussen de 270 en 300 watervallen. 80% van de watervallen liggen aan de Argentijnse zijde. Op het hoogste stuk valt het water maar liefst 80 meter naar beneden.
 
Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste land ter wereld. Het binnenland bestaat voor een groot deel uit tropisch regenwoud. Vooral het gebied rondom de Amazone is erg bekend. Helaas wordt dit tegenwoordig bedreigd door de ontbossing. Brazilië heeft verder prachtige stranden zoals de Copacabana en Ipanema in Rio de Janeiro. Rio de Janeiro is de populairste stad van Brazilië en staat bekend als de stad van de samba, het carnaval, de Bossa Nova muziek en het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser (Cristo Redentor).
 
Valparaiso in Chili is de begin- en/of eindhaven van vele cruises rondom Zuid-Amerika. De stad ligt in een baai aan de Grote Oceaan en is omgeven door bergen. In het noorden van Chili ligt de Atacama woestijn met haar geisers, bij de hoofdstad Santiago vindt u vruchtbare wijngebieden van Maipo Valley, in het oosten wordt Chili geflankeerd door het Andes gebergte en in het zuidwesten vindt u indrukwekkende fjorden en gletsjers.
 
Het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika bevindt zich ten zuiden van Argentinië en Chili: de Argentijnse provincie Vuurland. Ushuaia, gelegen op Vuurland, is de meest zuidelijk stad ter wereld. Het ligt aan het Beaglekanaal en is het uitgangspunt voor cruises naar Antarctica.
 
Ten slotte zijn er nog de unieke vulkanische Galapagos Eilanden op ongeveer 1000 kilometer voor de kust van Ecuador. Met uitzonderlijke diersoorten en schitterende natuur is dit met recht één van de meest bijzondere bestemmingen ter wereld. Op de Galapagos Eilanden leven een aantal diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen zoals de reuzenschildpad en verschillende inheemse vogelsoorten. De eilanden worden enkel bezocht met speciale expeditie schepen.
 
Kortom .. Zuid-Amerika is een vaargebied om vele keren naar terug te keren.