Noord-Europa

De adembenemende natuur van de fjorden, de weidse uitzichten, bijzondere bestemmingen als Spitsbergen en de Noordkaap, in combinatie met uitgesproken steden en vissersdorpjes maken een cruise naar Noord-Europa tot een magnifieke reis. Een bijkomend voordeel is dat cruises naar Noord-Europa ook nog eens regelmatig vanuit Nederland vertrekken.
 
Het hoogtepunt tijdens een cruise naar de Oostzee is St. Petersburg. De stad met miljoenen kunstwerken van onder andere Van Gogh, Rembrandt, Da Vinci en Monet die tentoon gesteld worden in de Hermitage, en de schitterende Bloedkerk vlakbij de wereldberoemde straat Nevsky Prospekt. Buiten de stad kunt u Peterhof, het zomerpaleis van Peter de Grote, bezoeken met naast het indrukwekkende paleis prachtige tuinen en fonteinen.
 
Ook andere culturele steden aan de Oostzee zijn meer dan de moeite waard, waaronder Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Riga, Tallin en Helsinki.
 
Een cruise naar de Noorse fjorden bestaat uit bestemmingen die in het teken staan van de prachtige natuur van het land. Vaar door indrukwekkende fjorden als het Sognefjord, Hardangerfjord, Lysefjord en niet te vergeten het Geirangerfjord, waar u de Zeven Zusters kunt aanschouwen. Een 300 meter hoge waterval die splitst in zeven afzonderlijke watervallen. Het varen binnen deze fjorden is schitterend en maakt dat u in stilte zult genieten van deze grandioze omgeving.
 
Het begin van het bijzondere fjordenlandschap is bij Bergen. Deze gezellige stad is gebouwd op zeven heuvels. Met de kabelbaan Floibanen gaat u naar het hoogste punt van de stad waar u een prachtig uitzicht over de stad heeft. In Stavanger wandelt u langs de witte huisjes in de wijk Gamle of kunt u de beroemde rots de Peikestolen bezoeken voor en spectaculair uitzicht over het Lysefjord.
 
De pittoreske plaatsen die u bezoekt zijn uniek en vallen bijna weg in de overweldigende natuur. Het binnenvaren in een fjord zoals bij Flåm, gelegen in het Aurlandsfjord, is prachtig. Varen langs de hoge bergen aan weerszijden, hier en daar een waterval die naar beneden stort. Na aankomst in Flåm kunt u met de trein Flåmsbana een 20-kilometer lange rit over één van de steilste spoorbanen ter wereld naar Myrdal (865 meter hoger gelegen) maken. Een rit om nooit te vergeten door tunnels, langs ravijnen en eindigend bij de Kjofossen-waterval.
 
De meest noordelijke plaats, voorbij de fjorden, is Honningsvåg. Deze belangrijke vissershaven ligt slechts tientallen kilometers van de Noorkaap verwijderd. Honningsvåg wordt als de meest noordelijke stad van het vasteland van Europa gezien. In de winterperiode van november tot eind januari blijft het hier donker en komt de zon niet op. Daarentegen gaat van half mei tot eind juli de zon niet onder en is het altijd dag.
 
Het veelzijdige IJsland heeft een overweldigende natuur met vele watervallen, gletsjers, vulkanen en geisers. Ontspan in de Blue Lagoon, bezoek de Gullfoss waterval of de grootste gletsjer van Ijsland: Vatnajökull. Het veelzijdige land heeft een grote aantrekkingskracht tot diverse vogels. In het bijzonder de papegaaiduiker, deze komt in grote getale voor, waardoor deze vogel het symbool van IJsland is geworden.
 
Vaar tussen het drijfijs langs de immense kusten van Groenland, het grootste eiland ter wereld, waar ijs, gletsjers en fjorden de boventoon voeren. Waar u zult stuiten op zeehonden, walvissen, walrussen en misschien zelfs een ijsbeer. Een betoverend decor, waar u prachtige herinneringen aan over houdt. In de hoofdstad Nuuk kunt u het Nationaal Museum bezoeken met de beroemde Inuïtmummies.
 
Richting het noordwesten ligt Groot-Brittannië met in het noorden de woestenij van de Schotse Hooglanden en de uitgestrekte groene landschappen. Het gebied van de kilt, kastelen, whisky en doedelzakmuziek. Het land van de legendes, waaronder Loch Ness bij Invergordon. Vaar langs de Shetlandeilanden, waar grote vogelkolonies verblijven. Bezoek in Dublin de St. Patrick’s Cathedral of de Dublin Castle en drink een beroemd Guinness-biertje in het toeristische centrum Temple Bar.