Mindervaliden

Mindervalide passagiers zijn van harte welkon aan boord van cruiseschepen. Waar u rekening mee kunt houden is het volgende:
* Maakt u gebruik van een rollator of rolstoel, dan dient u deze zelf mee te nemen aan boord. Het schip beschikt over een paar rolstoelen, maar deze worden enkel gebruikt bij noodgevallen.
* U dient bij het maken van de boeking door te geven dat u een rollator of een rolstoel meeneemt. De afmetingen lengte x breedte x hoogte en het gewicht zijn tevens van belang voor de rederij.
* Let u op de ligging van uw hut. Om te voorkomen dat u verder moet lopen, kan het wenselijk zijn een hut dichtbij een lift te reserveren.
 
Indien u afhankelijk bent van uw rolstoel of scootmobiel, let u dan goed op of het schip geschikt is. De meeste, met name nieuwere, cruiseschepen bieden echter uitstekende mogelijkheden voor rolstoelgebruikers.  
 
Schepen beschikken over enkele rolstoeltoegankelijke hutten. Uw hut heeft in dat geval bredere deuropeningen, geen drempels en de douche en het toilet zijn aangepast. Als u een dergelijke hut reserveert, dan ontvangt u een medisch formulier van de rederij. Deze dient u in te vullen, te ondertekenen en retour te sturen. Het kan voorkomen dat er om een verklaring van de (huis)arts wordt gevraagd.
 
Wat betreft de vaarroute is het belangrijk om te kijken naar havens waar het schip aan kan leggen, zodat het voor u mogelijk is om aan land te gaan. Soms kan een schip niet in de haven aanleggen en gaat het schip net buiten de haven voor anker. Passagiers gaan dan met een tender, kleinere bootjes, aan land. In deze havens kan het voorkomen dat het voor rolstoelafhankelijke passagiers niet mogelijk is om aan land te gaan.
 
Vooraf kunt u via de website van de rederij excursies reserveren. Hierbij wordt altijd de zwaarte van een excursie vermeld en of de excursie geschikt is voor mindervalide en rolstoel gebonden personen.
 
Heeft u een vliegreis geboekt en neemt u een rollator, rolstoel of scootmobiel mee? Dan dient u bij boeking tevens de volgende informatie aan ons door te geven:
* De ingeklapte afmetingen lengte x breedte x hoogte en het gewicht.
* Bij een elektrische rolstoel of er een droge of een natte accu in zit.
* Er is assistentie aan te vragen op de luchthavens vanaf de incheckbalie tot aan de gate en van de gate tot aan de bagageband. Men maakt onderscheid in 3 soorten assistenties: niet ver kunnen lopen, geen trappen kunnen lopen of rolstoel gebonden.