Midden Oosten

Op zo'n 8 uur vliegen van Nederland liggen de landen van 1001 nacht, het Midden Oosten. Met emiraten als Dubai, Abu Dhabi en Fujairah en een sultanaat als Oman komt u in een compleet andere wereld. Een wereld met een gastvrije bevolking, bijna altijd mooi weer, prachtige stranden, gigantische hotels en enorme winkelcentra. Maar ook een wereld waar de tijd heeft stil gestaan, met oude soeks (markten), indrukwekkende moskeeën en een woestijn waar u de vele sterren onmogelijk kunt tellen.

De meeste cruises beginnen in Dubai, dat ook in de oudheid al een belangrijke handelsplaats was en is uitgegroeid tot een moderne wereldstad waar van alles te zien en beleven is. Vanaf het uitzichtplatform van het op dit moment hoogste gebouw ter wereld de Burj Khalifa (828 meter) heeft u een pracht uitzicht over de stad. Om de stad wat beter te leren kennen kunt u het Dubai museum bezoeken, waar u alles te weten komt over het heden en verleden van Dubai. Ook een bezoek aan één van de vele soeks mag u niet overslaan. Maak kennis met het oude Dubai in de historische wijk d’Al Fahidi of loop binnen in de kunstgaleries van de hippe wijk Al Quoz. Tot slot kunt u een woestijn safari maken en ontbijten met bedoeïenen of een onvergetelijke ballonvaart maken.

Abu Dhabi is één van de andere hoogtepunten. Het is het rijkste en belangrijkste Emiraat, dat onder andere bekend staat om de Formule 1 races en de Sjeik Zayed-moskee, de 7e grootste moskee ter wereld. Het Yas Marina Circuit ligt ongeveer een half uur buiten de stad en is het duurste circuit ooit gebouwd, mede vanwege de aanleg van Yas eiland waarop het circuit is gelegen. Hier vindt u ook Ferrari World, het grootste indoor-themapark ter wereld dat zijn deuren opende in 2010. De Corniche Road is de trots van de stad. Langs deze weg loopt een wandelpad waar u heerlijk langs de kustlijn kunt flaneren. Aan het eind van Corniche Road is een luxe shopping mall en een Heritage Village. Het Heritage Village is een openluchtmuseum op een smalle landtong, met een reconstructie van hoe de bevolking ruim 50 jaar geleden in Abu Dhabi leefde, voordat er olie gewonnen werd en rijkdom was. U heeft hier een prachtig uitzicht op de fascinerende skyline met de gigantische wolkenkrabbers van Abu Dhabi. Ook voor prachtige stranden en het helderblauwe water van de Arabische Golf bent u in Abu Dhabi op de juiste plaats. 

In de hoofdstad van Oman, Muscat, kunt u de prachtige omgeving ontdekken met onder andere de Sultan Qaboes Moskee, de stadsmuur met de al-Bab al-Kabir (Grote poort) en het officiële paleis van de Sultan, het Al-Alam Palace. De bevolking is erg vriendelijk en ondanks de snelle ontwikkeling die het land doormaakt wil het vooral ook de authenticiteit van de rijke Arabische cultuur bewaren. U vindt er soeks, uitgestrekte woestijnlandschappen, prachtige stranden en wadi’s. Dit zijn rivierdalen in droge gebieden die het grootste deel van het jaar droog staan. Enkel in nattere periodes stroomt er water door de wadi’s.

De eilandstaat Bahrein bestaat uit een groep van 33 eilanden in de Perzische Golf die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van bruggen. Het koninkrijk is een combinatie van Arabische cultuur en geschiedenis en een liberale en moderne reputatie.  In het Nationaal Museum van Bahrein gaat u tot 9000 jaar terug in de geschiedenis van het land. Bezoek één van de bazaars waar het aanbod zeer uiteenlopend is, van kruiden tot juwelen en van lederwaren tot souvenirs. Na Monaco is Bahrein het kleinste land waar Formule 1 races worden gehouden. Toerisme en olie winning zijn de belangrijkste inkomsten van de eilandstaat

Andere bekende bestemmingen in het Midden Oosten zijn onder meer het bergachtige watersportparadijs Fujairah en Khor Fakkan met de oudste moskee van de Emiraten.