Maaltijden en drankjes

Ontbijt, lunch en diner zijn inclusief in de cruiseprijs. Daarnaast is koffie, thee en water tijdens het ontbijt, de lunch en het diner bij de meeste rederijen ook ingebegrepen. De kosten voor alle andere drankjes die u besteld worden op uw boordrekening bijgeschreven en betaald u aan het einde van uw cruise. Alle rederijen berekenen een service toeslag van gemiddeld 15% op de drankjes die u besteld aan een bar of in een restaurant. Daarnaast moet de rederij een extra toeslag op artikelen en diensten berekenen als het schip zich in Spaanse en/of Italiaanse wateren bevindt. Bij de luxe rederijen Regent Seven Seas Cruises, Seabourn, Seadream Yacht Club en Silversea zijn de drankjes inclusief.
 
Buffetrestaurant
Ieder cruiseschip beschikt over een buffetrestaurant. In het buffetrestaurant kunt u op bijna ieder tijdstip van de dag terecht; soms zelfs 24 uur per dag. U kunt hier genieten van heerlijke gerechten tijdens het ontbijt, de lunch en het diner. Dit is vaak ook de plek waar u gedurende de dag, avond en soms zelfs de nacht verschillende snacks kunt krijgen. Denk hierbij aan hamburgers, hotdogs of pizzapunten. Op sommige schepen wordt er een middernachtbuffet verzorgd.
 
Diner
Aan boord van cruiseschepen wordt veelal gewerkt met vaste dinerzittingen. Dit betekend dat u iedere avond om dezelfde tijd aan dezelfde tafel dineert met dezelfde tafelgenoten. De vaste dinerzitting bestaat uit een vroege zitting (circa 18:00-18:30 uur) en een late zitting (circa 20:00-20:30 uur). De exacte tijden kunnen verschillen per rederij en soms zelfs per vaargebied. Bij het maken van uw reservering kunt u uw voorkeur doorgeven alsmede de gewenste tafelgrootte. Dit blijft echter een preferentie en kan niet gegarandeerd worden. Op het moment, dat u gaat inschepen krijgt u te zien waar u bent ingedeeld voor de gehele cruise. Mocht u dit graag willen wijzigen, geeft u dit dan direct bij het inschepen aan. Dan kan men contact opnemen met de restaurantmanager.
 
Veel rederijen bieden ook de mogelijkheid om een open dinerzitting te kiezen. U kunt dan zelf kiezen wanneer, waar en met wie u wilt dineren. De rederijen hebben hier elk een eigen benaming aan gegeven, zoals Select Dining, Freestyle Dining, My Time Dining en As you wish Dining.
 
Niet alle rederijen hebben een keuze uit een vaste of een open zitting. Norwegian Cruise Line biedt bijvoorbeeld alleen open zitting aan, net als luxe rederijen zoals Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Seabourn en Seadream Yacht Club.
 
De vaste en de open zittingen worden ingedeeld in de hoofdrestaurants. Hier kunt u overigens ook terecht voor een à la carte ontbijt en lunch. Naast deze restaurants hebben de meeste schepen ook diverse specialiteitenrestaurants. Dit kunnen zeer uiteenlopende restaurants zijn. Van een Japans teppanyaki restaurant tot restaurants gespecialiseerd in de Italiaanse, Franse of Chinese keuken. Voor deze specialiteitenrestaurants wordt over het algemeen een toeslag berekend en het is aan te raden om een tafel te reserveren. De toeslagen voor specialiteitenrestaurants variëren gemiddeld gezien van $ 15,- tot $ 40,- per persoon (uitzonderingen daar gelaten).
 
Roomservice
Aan boord van de meeste schepen kunt u gebruik maken van roomservice. Bij sommige rederijen betaald u hiervoor een toeslag en bij andere rederijen is dit bij de prijs inclusief. Meestal is het mogelijk om te kiezen voor een ontbijt op bed, al dan niet tegen betaling. Op luxere schepen is er over het algemeen 24-uurs roomservice beschikbaar. Het is hier vaak zelfs mogelijk om te dineren in uw suite of op uw balkon.